L’impuls d’un club en fallida
Més de cent anys d’història amagats darrere de l’Unió Berlín, un club que actualment competeix a la Bundesliga i a la Lliga de Campions. Fa més d’una dècada, l’equip alemany va trobar-se assetjat per una situació econòmica desastrosa i sense una estructura adequada, a punt d’esvair-se del tot. El descens a Quarta Divisió amenaçava l’Alten Försterei, però un emigrant espanyol va aconseguir apagar el foc a temps. Antonio Hurtado, manxec nascut a Puertollano el 1959, va presidir la Junta del club alemany durant vuit anys i va implantar una estratègia econòmica que va evitar la seva bancarrota. “Tot era un caos quan vaig arribar”, assegura en una entrevista amb Infobae Espanya.
Un somni fet realitat
Avui, el club que va coquetejar amb la desaparició, s’enfronta al Real Madrid en la prestigiosa competició europea de clubs, la Lliga de Campions. Tot i que el partit se celebra a finals del 2023, Antonio ja va preveure aquest moment el primer dia que va assumir el càrrec el 2004. “En una roda de premsa em van preguntar: ‘Què voldria aconseguir amb l’Unió Berlín?’. Vaig respondre que el meu somni seria jugar alguna vegada contra el Reial Madrid, i no en un partit amistós, sinó en una competició real”. “Em van dir que estava boig”, explica Antonio, que va emigrar a Alemanya als 13 anys l’any 1972.
De Puertollano a Berlín
“Vaig acabar l’escola, vaig estudiar per a delineant i després vaig entrar a la universitat. Vaig fer Enginyeria i vaig anar a treballar a Mönchengladbach fins que em van trucar de la Universitat de Luisburgo per començar un doctorat. Dos anys després em vaig traslladar a Aquisgrà, a la frontera amb Bèlgica, per fer un postdoctorat. Després, vaig anar a treballar per una empresa a Dresden, Saxònia, on vaig desenvolupar plantes tècniques. Des d’allà em van oferir l’oportunitat de marxar a Berlín per treballar en una empresa estatal de gestió de residus el 1999”, relata.
Una estratègia per a la supervivència
En aquest moment, Antonio va desenvolupar una estratègia que consistia en unir empreses, partits polítics, socis i aficionats de l’equip per crear un nou perfil de club amb uns valors molt especials, fent entendre als socis que ells són els propietaris del club. També van evitar gastar més diners dels que tenien disponibles. “La disciplina financera és fonamental, però a vegades és el que és fàcil el que causa problemes”, destaca. “Ho hem complert a rajatabla durant molts anys. Almenys els vuit anys que vaig estar al club i amb molt orgull puc dir que, sí, els que van seguir en responsabilitat ho han mantingut de manera similar. Ara és un club saludable, tant econòmicament com mentalment i interculturalment. Un club que val la pena”, afirma.
Un llegat durador
Després de cinc anys com a cap del club, Antonio va decidir preparar el futur i va passar a formar part de l’Institut d’Energia. “Després de tres anys, vaig decidir acabar la meva tasca a l’Unió perquè no podia assumir dues responsabilitats d’aquesta envergadura al mateix temps. Vam deixar el futur ben preparat i els responsables posteriors han fet una feina meravellosa”, analitza.
Més d’una dècada després de la seva sortida, Antonio continua sent un aferrat seguidor de l’Alten Försterei, i la seva idea de no gastar més del que tenim disponible continua intacta en el club que aquesta nit enfrontarà el Real Madrid buscant una victòria que li permeti assegurar-se la tercera posició del grup i, per tant, l’accés a l’Europa League. El partit tindrà lloc a l’Olímpic de Berlín, l’estadi del Hertha, un rival de l’Unió. Antonio Hurtado hi serà present, igual que en el partit d’anada, després de compartir taula amb Florentino Pérez en el dinar de directius. Un somni del qual ell i tots els aficionats no volen despertar.