El Instituto de Medicina Tropical Pedro Kourí (IPK) de La Habana ha confirmat el diagnòstic d’un cas importat de paludisme en un cubà que va arribar procedent d’un país d’Àfrica a finals de desembre, encara que no va ser fins al 26 de gener que les autoritats sanitàries van confirmar el cas.
Es tracta d’un pacient -no col·laborador de la salut- que va arribar el 24 de desembre al municipi de Jatibonico, a Sancti Spíritus, provinent de la República Popular d’Angola, segons va precisar en declaracions a Escambray el doctor Carlos Ruiz Santos, director del Centre Provincial d’Higiene, Epidemiologia i Microbiologia d’aquesta província.
El ciutadà va romandre diversos dies a la seva vivenda fins que el 17 de gener va començar amb febre, malestar general i lesions a la pell.
El dia 23 va anar al metge i es va prendre la decisió que ingressés ja que acabava de tornar d’un país on és endèmic el paludisme i altres malalties monitorades estretament pel Sistema Nacional de Salut, segons va precisar el directiu.
Després de sotmetre’s i donar positiu a l’anàlisi complementari per detectar la malaltia -conegut com a “gota gruixuda”- aquesta mostra es va enviar a l’IPK i el 26 de gener es va confirmar un paludisme del tipus Vivax, malaltia transmesa pel mosquit de l’espècie Anopheles.
Des d’aquest moment el pacient va ingressar a la Sala 4 A d’infecciós, de l’Hospital Provincial General Camilo Cienfuegos.
L’anunci fet pel diari Escambray va confirmar un rumor que des de fa alguns dies circulava a les xarxes socials.
El doctor Carlos Ruiz va indicar que a partir d’aquest moment es va fer una avaluació de l’existència del mosquit Anopheles a Jatibonico i va subratllar que des de 2020 aquesta província cubana no reportava un cas importat d’aquesta malaltia.
Com a part de les accions es va dur a terme una investigació activa que va abastar més de mil vivendes, primer en un radi d’uns 500 metres al voltant de la casa del pacient, i després es va ampliar a mil metres amb l’objectiu de buscar l’existència d’algun/a persona amb manifestacions associades a la malaltia.
El directiu va informar que a més es van fumigar tres vegades 1,025 vivendes i es van col·locar trampes per a la captura de mosquits adults.
Carlos Ruiz va afegir que a més es va dur a terme un tractament extradomiciliari amb dos equips d’alta tecnologia que llencen fum pels carrers i que es va fer una tasca de sanejament de cunetes i eliminació de fugues “amb l’objectiu de minimitzar riscos”.
A la pregunta sobre la confirmació de nous casos, el director del Centre Provincial d’Higiene i Epidemiologia va explicar que ja sumen uns 12 dies “d’enfrontament” i assegura que fins al moment no s’ha confirmat cap altre positiu.
Indicà que algunes persones s’han presentat en consulta amb símptomes febrils, però que fins ara només s’han confirmat tres casos de dengue, però cap de paludisme.
“No hi ha una situació complexa. No crec que aparegui cap cas nou. No obstant això, es continua treballant en el control del focus fins al compliment dels 21 dies de la seva obertura”, va apuntar.
Continuen a més les investigacions de possibles casos als quals se’ls realitza prova de la gota gruixuda durant tres dies consecutius.
La província va rebre un equip d’experts del Ministeri de Salut Pública (MINSAP), encapçalat pel doctor Francisco Durán García, director Nacional d’Epidemiologia, per avaluar si les accions han estat efectives.
Interrogat sobre l’evolució del pacient, va indicar que des del principi la sintomatologia ha estat lleu, sobretot febril. Evoluciona favorablement, es manté en un cubicle aïllat i no ha estat necessari fer canvis en el seu tractament.
Un cop donat d’alta, la vigilància es mantindrà durant sis mesos degut a que podria tenir alguna forma de vida del paràsit en la via hepàtica, que després podria convertir-se en adult i tenir una recaiguda de la malaltia.
A la pregunta final sobre si hi ha raons per preocupar-se, el doctor Carlos Ruiz Santos diu que sí, i va citar com a argument fonamental que el paludisme no és una malaltia endèmica de Cuba, on està erradicada des de fa molts anys, el que crida a extremar la vigilància.
Anualment no superen els 15 casos confirmats amb paludisme i tots són importats, viatgers procedents per regla general de Guyana, Brasil, Veneçuela i Haití.