Per primera vegada, un nou estudi ha proporcionat evidència sòlida que apunta a la presència d’un objecte desconegut fosc amb una gran massa gravitacional que amenaça la Terra i la resta de planetes des dels límits del nostre Sistema Solar. Científics de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia, la Universitat Côte d’Azur i l’Institut de Recerca del Sud-oest creuen que les seves dades poden confirmar la presència d’aquest objecte, que podria ser el llegat i esquerp Planeta 9.
La noció d’un novè planeta — massa lluny del Sol per ser observat directament— sona a trama d’una novel·la de ciència ficció però, segons els astrònoms, es basa en anomalies molt reals observades al llarg de l’òrbita distante de Neptú. L’objecte misteriós ha captivat la imaginació dels científics i el públic des de 2015, quan un grup d’investigadors va proposar per primer cop la seva existència basant-se en l’observació d’alienacions orbitals inusuals entre diversos objectes distants del sistema solar.
TE PUEDE INTERESAR
El nuevo tipo de vehículo que cambiará tanques, blindados y la guerra por tierra
Jesús Díaz
El viatge en el temps del planeta 9
La intriga va començar fa més d’una dècada, però ha guanyat força amb els més recents avanços en tecnologia i mètodes d’observació. L’últim estudi —enviat al diari científic The Astrophysical Journal Letters però encara sense revisar per parells—detalla una investigació que ha utilitzat complexes simulacions i un seguiment precís d’objectes durant un llarg període de temps. Objectes que es troben molt més enllà de l’òrbita de Neptú, als límits del sistema solar.
A diferència de les observacions amb telescopis tradicionals, les simulacions van poder predir i analitzar els moviments d’aquests objectes distants, el que a la vegada els va conduir a desenvolupar un mètode amb el qual inferir la influència gravitacional d’aquest objecte que causa el caos allà on passa i seria responsable del llançament de cometes i asteroides des de la núvol d’Oort cap a l’interior del sistema solar, cossos celestes que podrien haver causat l’extinció dels dinosaures i milions d’impactes en diferents planetes del sistema solar.
El paper de Neptú i les influències galàctiques
El seu sistema de simulació també va considerar els moviments d’altres planetes del sistema solar exterior, com Neptú, el vuitè planeta (amb perdó del pobre i degradat Plutó). En les seves computacions, l’equip va calcular meticulosament l’atracció gravitacional de Neptú, assegurant així la detecció de qualsevol moviment anòmal que la influència del gran planeta blau no pogués justificar. Els investigadors també van incloure els efectes de la marea galàctica, la influència gravitacional exercida per la massa de la pròpia Via Làctea, que afecta subtilment les òrbites dels objectes en el límit del nostre sistema solar.
Els astrònoms afirmen que hi ha una tercera força gravitacional desconeguda que afecta clarament a aquests objectes transneptunians, deduint que l’evidència apuntava directament a l’existència del novè planeta.
Tanmateix, tot i que les simulacions són sofisticades i convinents, l’equip no ha pogut identificar la ubicació exacta del Planeta 9. Aquesta limitació, afirmen, és un reflex de la immensitat de la regió de recerca. Però la consistència dels resultats en múltiples models afegeix un pes innegable a la seva hipòtesi, reforçant la noció que alguna cosa massiu i invisible a les ombres del nostre sistema solar. Que sigui o no un planeta podria ser el de menys.
Explicacions alternatives
Els crítics argumenten que les anomalies orbitals observades podrien explicar-se per altres factors, incloent-hi la presència de grups de cossos celests més petits, però encara sense descobrir. Fins i tot pot haver-hi biaixos d’observació i errors en la recopilació de dades, afirmen. Altres també apunten a la possibilitat de un petit forat negre, com apunta Avi Loeb. “En un treball recent amb el meu estudiant, Amir Siraj, vaig considerar la possibilitat que el Novè Planeta sigui un forat negre primordial amb una massa planetària i un horitzó de l’ample d’una taronja”, apuntava Loeb en un estudi científic publicat el 2022. Aquestes explicacions alternatives no es poden descartar automàticament perquè representen escenaris plausibles que podrien imitar els efectes gravitacionals atribuïts a un Planeta 9.
L’Observatori Vera Rubin, que començarà a funcionar l’any vinent, promet una possible solució al misteri. Equipat amb el sensor més potent mai construït, el Vera Rubin durà a terme un estudi detallat del cel del sud de forma constant, amb atenció especial als objectes en el límit del nostre sistema solar. Les seves observacions poden ser fonamentals en la recerca del Planeta 9, ja que l’observatori està dissenyat per detectar objectes que són massa febles o massa lents per haver estat observats amb la tecnologia actual.
El possible descobriment del Planeta 9 no seria només una qüestió d’afegir un altre planeta a la família del nostre sistema solar. Redefiniria totalment la nostra comprensió de l’estructura i la dinàmica orbital del sistema solar, oferint noves idees sobre com es va formar, com va evolucionar i com podria afectar el seu futur desenvolupament.
Per primera vegada, un nou estudi ha proporcionat evidència sòlida que apunta a la presència d’un objecte desconegut fosc amb una gran massa gravitacional que amenaça la Terra i la resta de planetes des dels límits del nostre Sistema Solar. Científics de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia, la Universitat Côte d’Azur i l’Institut de Recerca del Sud-oest creuen que les seves dades poden confirmar la presència d’aquest objecte, que podria ser el llegat i esquerp Planeta 9.