Dalas Review és l’últim exemple de com els influencers aprofiten la seva visibilitat per moure grans quantitats de diners gairebé a la seva voluntat. Aquests dies el polèmic youtuber està generant debat a causa de Pambicoin, el nom de la seva pròpia criptomoneda. Una memecoin que amb només una setmana de vida ja ha experimentat un enfonsament massiu del seu valor.
Subint, subint… fins que cau. El passat 19 de maig, la criptomoneda PAMBI va començar a agafar volada. El seu valor anava pujant progressivament fins a superar els cinc cèntims de dòlar i arribar a una capitalització de mercat de diversos milions de dòlars, segons CoinMarketCap.
Però sense previ avís, el passat 24 de maig la criptomoneda es va enfonsar. Va passar dels 0,051$ a 0,017%. Una caiguda d’aproximadament un 80%. I des de llavors la criptomoneda no s’ha tornat a recuperar ni a apropar, ja que actualment porta diversos cotitzant per sota dels 0,0025$.
Un crash motivat pel mateix Dalas Review. La caiguda de l’acció de la criptomoneda de Dalas té la seva explicació en un moviment realitzat pel mateix youtuber. “Està fet, demà anunciaré al canal principal”, exposava el compte de Pambicoin, assenyalant l’acció darrere del canvi repentí de valor en la criptomoneda.
La justificació que dóna Dalas en el vídeo no és que hagi venut les seves criptomonedes, sinó que va decidir traspassar una gran quantitat a un wallet secundari privat.
Tot per la promoció de l’exchange. Segons la descripció del vídeo publicat on explica la criptomoneda, tota aquesta maniobra es justifica per tal de promocionar l’exchange privat Bitmart.
L’enfonsament i la polèmica serveixen per afegir enllaços de promoció per apuntar-se a l’exchange i participar en diferents sortejos.
Amb les memecoins, la inversió consisteix en enganyar altres usuaris. La inversió en criptomonedes és de risc màxim. Amb les memecoins directament parlem de projectes que no tenen cap base darrere. Per definició són esquemes ponzi, on l’única manera de guanyar diners és enganyar altres usuaris que venen darrere perquè també posin diners.
Si ens fixem en el Whitepaper de Pambicoin, tenim un document de tres pàgines on no hi ha cap informació tècnica. Tot i que la criptomoneda ha caigut en valor, el compte de Solana de Dalas Review marca que segueix posseint el 11,78% de la seva criptomoneda, sent el segon màxim inversor de Pambicoin. Tot i que el valor ja queda lluny del boom inicial, Dalas Review segueix incentivant els inversors a que segueixin apostant per la seva criptomoneda.
Dalas assegura en vídeo que suposadament ha ajudat a fer ric a diversos subscriptors, però no explica que ha fet perdre molt diners a altres, tal com reflecteixen els usuaris en els comentaris del seu propi vídeo. El vist amb Dalas coincideix amb una estafa molt habitual amb les memecoins. Uns pocs usuaris s’associen per crear una bombolla i vendre en el moment adequat quan aprecien que està aconseguint tracció.
Una pràctica il·legal segons la ‘Llei d’Influencers’. Dalas Review entra clarament en la categoria de la nova Llei General de Comunicació Audiovisual, anunciada a l’abril de 2023 i que ha entrat en vigor durant el primer trimestre de 2024.
La llei obliga que aquests influencers informin de les seves activitats comercials i s’assegurin que certs continguts, com la promoció de criptomonedes, siguin per a majors de 18 anys.
En els diferents continguts audiovisuals publicats per Dalas Review no es mostra cap missatge d’avís sobre els riscos ni advertència.
Segons apunta El Confidencial, la CNMV ja ha alertat que no poden prestar serveis d’inversió, però no poden actuar al no estar encara actiu el Reglament de Mercats de Criptoactius.
S’enfronta a una possible multa milionària. Segons l’article 160 de la ‘Llei d’Influencers’, aquests Usuaris d’Especial Rellevància s’enfronten a multes econòmiques d’entre 10.000 euros i 1,5 milions d’euros per als casos més greus.
En concret per a les infraccions molt greus, de fins a 60.000 euros si els ingressos generats són inferiors a dos milions d’euros; de fins a 300.000 euros amb fins a 10 milions d’euros i de fins a 600.000 euros amb ingressos de fins a 50 milions d’euros. En cas que els guanys obtinguts siguin superiors, les multes podrien ser de fins al 3%, amb un màxim de 1,5 milions d’euros.
En Xataka | Per què no invertiré en bitcoin ni en criptomonedes