L’actual Cupra León es va llançar el 2020, seguint els passos del model homònim de Seat. Aquesta versió més esportiva avui estrena el seu primer restyling, una actualització que finalment el diferenciarà del seu bessó de SEAT, tant en carrosseria de cinc portes com familiar Sportstourer.
A més d’un aspecte en línia amb el nou llenguatge estètic de la marca, el León de Cupra estrena nous motors més potents i, en el cas de les versions PHEV, amb més autonomia.
Com l’antiga divisió esportiva de Seat ens va mostrar breument al juny del 2022, el seu renovat León compta amb un nou aspecte en consonància amb el del nou Cupra Formentor, amb una signatura lumínica frontal formada per tres triangles a cada costat que recorden al logotip de la marca.
CUPRA León: una gamma completa per al Sportstourer en detriment del cinc portes
Els fars també adopten la mateixa forma triangular. La graella és totalment nova, ara està situada més avall i s’integra en un para-xocs completament nou.
Els canvis són menys profunds a la part posterior. A més del nou para-xocs, amb escletxes a cada extrem, destaca la franja de llum que connecta els fanals posteriors formant una V al centre, on ara s’ubica el logotip de la marca. Aquest element ja es va poder veure en els últims concept cars de Cupra, com l’UrbanRebel, que serà el futur Cupra Raval.
A bord, els principals canvis se centren en el sistema multimèdia. Estrena una nova pantalla de 12,9 polzades amb una nova interfície i, per fi, un control lliscant retroil·luminat per al volum de l’àudio i regular la climatització al peu de la pantalla tàctil. Per la resta, el sistema multimèdia conserva la compatibilitat Full Link inalàmbrica compatible amb Apple CarPlay i Android Auto. A més, compta ara amb càrrega ràpida sense fils per al mòbil de fins a 15 W amb tecnologia de refrigeració.
Un altre canvi, CUPRA deixa el sistema d’àudio Beats per a aquest nou model. A canvi, el Formentor equipa un nou sistema d’àudio opcional d’alta fidelitat amb 12 altaveus i 425 W desenvolupat en col·laboració amb Sennheiser Mobility.
Quant a motors, el nou Cupra León manté la possibilitat de triar entre el dièsel, gasolina microhíbrid, híbrid endollable PHEV i gasolina. Així, conserva el 1.5 eTSI mild hybrid, que vam provar l’any passat, i que ha resultat ser tot un èxit comercial per a la marca gràcies a la seva etiqueta ECO. Aquest bloc de 150 CV va associat exclusivament a un canvi DSG de 7 marxes.
D’altra banda, el dièsel 2.0 litres TDI de 150 CV i canvi DSG de 7 marxes es manté a l’oferta. A més, com a model d’accés a la gamma, ens trobem amb el 1.5 TSI de 150 CV i etiqueta C associat a un canvi manual de 6 marxes. És l’únic model de la gamma amb canvi manual.
Quant a les versions híbrides endollables PHEV, el León estrena noves mecàniques: una de 204 CV i una altra de 272 CV. Totes dues equipen un propulsor 1.5 TSI (en lloc del 1.4 com fins ara), un motor elèctric i una bateria de 19,7 kWh útils. Amb aquesta nova combinació, el León e-Hybrid homologa una autonomia elèctrica superior als 100 km (WLTP).
En el Léon e-Hybrid sortint, la seva bateria de 10,8 kWh útils pesa uns 125 kg. Amb gairebé el doble de capacitat en el nou model, el seu pes serà més elevat i es torna gairebé imprescindible poder recarregar en carretera. Així, la bateria admet ara càrrega ràpida en corrent CC de fins a 50 kW. En corrent AC amb una wallbox, la potència màxima és ara de 11 kW en lloc dels 3,6 kW del model sortint.
Finalment, la gamma de motors gasolina difereix una mica en funció de la carrosseria escollida. En el Cupra León de cinc portes, a més dels 1.5 TSI i 1.5 eTSI, està disponible amb el 2.0 TSI de 300 CV tracció davantera i associat a un canvi automàtic de doble embragatge DSG de set marxes, així com l’emulador mecànic d’autoblocant VAQ.
Actua com un diferencial de blocatge controlat electrònicament, però en realitat és totalment independent del diferencial. Via embragatges Haldex, reparteix el par motor entre les rodes delanteres. En corbes, no frenaria la roda que perd adherència sinó que envia més par motor a la roda que més adherència té.
Quant a la carrosseria familiar Sportstourer, l’oferta gasolina és més completa. A més dels esmentats 1.5 de 150 CV, el Cupra León ST equipa el 2.0 TSI de 204 CV, amb tracció integral i canvi DSG 7, mentre que el 2.0 TSI de 310 CV puja fins als 333 CV al Sportstourer VZ, emulant així al Volkswagen Golf R. Amb canvi DSG de 7 relacions i tracció integral, equipa a més el Torque Splitter de l’Audi RS3.
El Torque Splitter, mitjançant dos embragatges independents amb control electrohidràulic, no només distribueix el par motor entre els eixos davanter i posterior, sinó també entre les rodes esquerra i dreta de l’eix posterior, en els suports en corba.
L’objectiu és dotar-lo d’una major agilitat. A mode de bonus, compta també amb un modo Drift. Un cop activat, envia a la roda posterior exterior de la corba tot el par motor, la qual cosa ajuda al cotxe a derrapar. Destacar, també, que en opció pot muntar l’equip amb pinces de fre de sis pistons Akebono amb discos de 375 mm de diàmetre.
Amb aquesta actualització del Léon versió CUPRA, el model s’allunya una mica més de la imatge de SEAT. A nivell mecànic, conserva l’oferta d’accés (1.5 eTSI i 2.0 TDI), mentre que les versions PHEV milloren la seva autonomia i es doten de càrrega ràpida CC (com els elèctrics), en un moment en què les marques semblen voler impulsar aquest tipus de motoritzacions mentre els elèctrics no despeguen.
D’altra banda, l’elecció del Cupra León Sportstourer VZ per ser el top de gamma en detriment del León de cinc portes reflecteix la desafecció del mercat pels compactes i tot el que no sigui SUV, creant de passada, i salvant les distàncies, una mena de mini Audi RS 6.
El nou CUPRA León arribarà al mercat després de l’estiu.