(Imagen ilustrativa Infobae)
A Argentina, cada any, es registren 22 mil nous casos de càncer de mama i gairebé 6 mil morts per aquest motiu, segons xifres de la Societat Argentina de Mastologia. Per això, davant del tumor que més afecta les argentines, és essencial no només realitzar els controls rutinaris, com la realització d’una mamografia a l’any, sinó també consultar ràpidament davant un descobriment sospitós després de fer un autoexamen. Per tant, en resum, destaquen: “Perdre la por, consultar sense símptomes i controlar-se anualment“.
Per això, en el Dia Internacional de la Salut de les Dones, que es commemora cada 28 de maig, els especialistes destaquen la importància de generar una xarxa de prevenció perquè es tradueixi en un impacte positiu en la qualitat de vida de les pacients. Aquesta efemèride té com a objectiu central destacar el valor que té garantir el dret a gaudir d’un cura integral al llarg de tota la vida. La iniciativa va ser instaurada el 1987 i pretén abordar les múltiples causes de malaltia i mort en la població femenina, a més de promoure els mecanismes necessaris per al seu tractament i prevenció.
De mitjana, es detecten 60 nous casos de càncer de mama al dia a Argentina. Número que es tradueix en més de dos diagnòstics per hora. Per això els experts de la Societat Argentina de Mastologia (SAM) adverteixen sobre les mesures que cal aplicar per tenir millors perspectives amb el tractament, ja que “si s’hi sumessin a aquestes xifres altres patologies mamàries de menor risc, els números creixerien exponencialment”.
Davant d’aquesta realitat, els especialistes proposen a les pacients passar a l’acció amb dues eines tan simples com efectives: respectar els controls de rutina i fer una consulta ràpida en cas de detectar una anomalia. En més del 90% dels casos, el diagnòstic precoç permet accedir a tractaments amb altes possibilitats de curar aquest tipus de tumors, que són els que més afecten les dones.
EFE/Nathalia Aguilar
El doctor Francisco Terrier (MP 111140), president de la Societat Argentina de Mastologia i membre del staff de la Clínica Breast i l’Hospital Italiano de La Plata, es va referir a aquesta situació i va assenyalar: “L’edat recomanada per iniciar els controls mamaris per a la població general és a partir dels 40 anys, quan s’indica realitzar una mamografia amb una periodicitat anual“.
Al mateix temps, en el comunicat de premsa emès per la SAM, va aclareix: “Pot ser que aquesta recomanació es modifiqui en casos específics quan existeixin antecedents personals i/o familiars que modifiquin el risc. Si bé aquesta informació té cada vegada major difusió i abast, és encara freqüent veure ‘incompliments’ d’aquests controls“
Un pas previ, abans de començar amb aquests controls periòdics, és realitzar una primera consulta entre els 25 i 30 anys, adverteixen els experts. En aquest moment, el mastòleg podrà dur a terme una avaluació personalitzada del risc, essent que en dones que tenen antecedents familiars de càncer de mama, la indicació és anticipar l’inici dels controls fins a 10 anys abans de l’edat en què es va diagnosticar el tumor al familiar que més aviat el va tenir.
(Imatge Il·lustrativa Infobae)
El cert és que els controls de rutina “són la teranyina amb la qual el sistema de salut busca atrapar els tumors en els seus estadis primaris; però, alhora, moltes dones arriben a la consulta mobilitzades per haver ‘detectat alguna cosa’“, expliquen els especialistes.
A més a més, assenyalen que aquests “aquests descobriments no sempre són l’indici d’un problema major, però el camí correcte és el mateix: consultar al mastòleg per avaluar la situació i així saber si és necessari fer algun tipus d’estudi complementari”.
“El símptoma més freqüent és el nòdul. Les pacients el detecten perquè es palpen una duresa o formació a la mama. Menys freqüents són les úlceres o lesions de pell, les retraccions del mugró, la palpació de ganglis axil·lars o els vessaments hemàtics pel mugró“, explica el doctor Terrier. A més, remarca que, si bé, moltes vegades, no es tractarà d’una patologia maligna, el seu origen ha de ser confirmat o descartat pel professional.