Origen i significat del santoral
La lista completa del santoral és un nombre dorigen Su, el seu significat és . A tot i que dacord amb el la matança hauria hagut de succeir després de la visita dels Mags al el Gran (un o dos dies després del 6 de gener), lEsglésia catòlica recorda aquest esdeveniment el 28 de desembre. És destacable que la data de ladoració dels Mags a Jesús no té una data donada exactament en les escriptures. És molt corrent lexplicació de la i altres dates al voltant della com a dates arbitràries, ja que no figuren en els evangelis.
La matança dels innocents
Segons levangeli, va saber que Isabel anava a concebre a Joan el Baptista mentre complia amb lobligació de cremar encens en el Temple, que havia de fer cada grup sacerdotal dues vegades per any. Zacaries pertanyia al vuitè grup, el de , la qual cosa ens dóna dues possibles dates per a la concepció de Joan el Baptista: una a mitjans de maig i una altra a mitjans de novembre, cap de les quals coincideix amb la tradició. Cap dels de lèpoca menciona el fet. Destaca Flavi Josep (37-101) per la seva dedicació a la figura dHerodes I el Gran. La brutalitat de lepisodi està en harmonia amb el caràcter dHerodes, tal com Josep el va descriure a Antiguitats jueves (15.3, 3 § 53-56).
La historicitat de la matança dels innocents
No hi ha dubte que Josep va voler descriure a Herodes amb els matisos més foscos que li va ser possible, i resulta difícil dexplicar labsència de la matança de , llevat de suposar que no tingués notícia alguna della. Va presentar a Herodes com un ésser patològicament gelós del seu poder: diversos dels seus familiars van ser assassinats per ordre seva, ja que sospitava que tractaven de suplantar-lo. Si bé aquest relat es presenta novament en un dels evangelis apòcrifs, lEvangeli armeni de la infància, dautor desconegut, té una data de composició molt tardana, no anterior al . La majoria de les biografies recents dHerodes dubten que el fet tingués lloc, però la simple declaració que la matança és un fet llegendari i no històric, té també un suport basat en largumentació i no en la realitat. El historiador, arqueòleg i explorador Stewart Perowne va assenyalar que la matança és totalment coherent amb tot el que sabem dell (dHerodes). El historiador israelià Abraham Schalit també va donar suport a la historicitat de la narració. Labsència de fonts alternatives a la Bíblia pot deures a que Betlem era un poble petit i el nombre de nens mascles de menys de podria no haver passat de 20. Biblistes i teòlegs de diferents extraccions, com Jack Finegan, Rudolf Schnackenburg, i donen suport a la historicitat del fet o diuen que no hi ha res que impossibiliti que Herodes ordenés això. En tot cas, no hi ha res que recolzi o negui la historicitat del fet, llevat de les argumentacions que cadascú esgrimi i que Herodes va morir el 4 a.C. Existeix la possibilitat que el relat no sigui històric, però daltra banda posseeix certa versemblança, com exemple clàssic de labús del poder.
Sants que es celebren avui
San Teona
San Gaspar del Búfalo
San Antonio monje