Entre les peticions d’Epic hi ha la prohibició que Google arribi a acords que impedeixin o dissuadeixin les empreses de treballar amb alternatives a la seva botiga d’aplicacions. Anteriorment, l’empresa exigia a les firmes de hardware que volien oferir Google Play als seus dispositius que es comprometessin a no treballar amb botigues alternatives ni a promocionar-les. Això impedia que la majoria dels consumidors coneguessin altres opcions, ja que la majoria dels fabricants de dispositis prefereixen la botiga d’aplicacions de Google, perquè és la més gran.
Les botigues d’aplicacions rivals, com les d’Amazon i Samsung, també han tingut dificultats per convèncer els desenvolupadors que mostrin les seves apps fora de Google Play, perquè mantenir les aplicacions en diverses plataformes suposa una feina extra. Per igualar les condicions, Epic proposa que se li exigeixi a Google durant sis anys que faciliti a les botigues rivals una forma de llistar les apps allotjades a Google Play. Això permetria a la gent navegar per altres alternatives sense tenir la sensació que es perden aplicacions populars, la qual cosa donaria a la botiga més possibilitats d’èxit a llarg termini.
“Les botigues d’aplicacions rivals tindrien incentius per donar d’alta als desenvolupadors, de manera que obtinguin fluxos d’ingressos i no es quedin estancades quan expire aquesta disposició”, va expressar Douglas Bernheim, economista de la Universitat de Stanford que va testificar en nom d’Epic, a Donato. “Google tindria motius per seguir incorporant desenvolupadors per no estar en desavantatge”.
Matthew Gentzkow, economista de Stanford del costat de Google, va respondre que els desenvolupadors es veurien perjudicats si les seves aplicacions apareguessin a botigues alternatives amb polítiques de contingut més relaxades que les de Google, perquè en aquest cas les seves apps apareixerien al costat, per exemple, d’aplicacions de pornografia que Google prohibeix. “Afectaria la seva marca i la seva reputació davant els usuaris”, va ressaltar Gentzkow.
Donato també va plantejar qüestions sobre com alleujar el requisit de Google que les apps de la Play Store utilitzin el sistema de facturació de l’empresa per processar els pagaments, una de les normes que van desencadenar la demanda d’Epic. I va expressar el seu desig de trobar una manera de “reduir la fricció”, com la va anomenar, a la qual s’enfronten els usuaris quan intenten descarregar una aplicació d’una botiga diferent de Play en dispositius Android. Es sap que el sistema operatiu de Google interromp el procés amb una sèrie d’advertències que ometre Play plantejaria problemes de seguretat, la qual cosa podria dissuadir els usuaris de seguir endavant amb la descàrrega.
Esperem que Donato escolti els arguments finals de Google i Epic al mes d’agost. Va informar els advocats que, llavors, emetrà oficialment les sancions abans de les vacances del Dia del Treball dels Estats Units, al setembre, però després es va corregir, afirmant que arribarien “aviat”.
Article publicat originalment a WIRED. Adaptat per Andrei Osornio.
Incluso si no tens coneixements tècnics, aquest sistema operatiu mòbil que dóna prioritat a la privadesa t’ajuda a escapar del capitalisme de la vigilància d’altres companyies.