La FIA no ve la necessitat dintervenir per obligar a que els cotxes de F1 tinguin una major altura en 2024
La FIA no ve la necessitat de intervenir per obligar a que els cotxes de F1 tinguin una major altura en 2024, a pesar de un parell daccidents provocats per forats a finals de temporada. Els accidents soferts en el Gran Premi de Las Vegas i en els entrenaments del GP dAbu Dhabi es van deure a que els cotxes van colpejar forats a la pista.
Els cotxes amb efecte sòl són especialment sensibles als forats
La generació actual de monoplaces amb efecte sòl és especialment sensible als forats ja que funcionen millor quan estan molt a prop del terra i solen tenir una suspensió molt rígida. Però malgrat els incidents de Norris i Sainz, i que els equips estan portant les coses al límit per rodar el més baix possible, la FIA creu que no és tan problemàtic com per haver dintervenir per motius de seguretat.
Els límits de la intervenció de la FIA
El responsable de monoplaces de la FIA, Tombazis, afirma que lideal seria que els cotxes rodessin més alts, però que també hi ha límits en quant a quan lorganisme rector ha dinterferir en qüestions de rendiment. Preguntat per la possibilitat que els forats provoquin xocs, Tombazis va respondre: Bé, hem de garantir que els circuits, en termes generals, evitin elements que puguin causar això.
És una línia molt prima la que separa la possibilitat que el circuit solucioni alguns detalls i la de que els equips hagin de llevar una mica més el cotxe. Evidentment, intentarem arreglar aquestes zones dels circuits, va afegir Tombazis.
La necessitat de rodar prop del terra per raons de rendiment
La necessitat que els cotxes corrin molt a prop del terra per raons de rendiment ha desencadenat altres problemes per als equips el 2023, més enllà del potencial dincidents. Les desqualificacions de Verstappen i Hamilton al GP dels Estats Units perquè les seves planxes sota el terra shavien desgastat massa van demostrar la importància de les alçades de conducció. També va posar de manifest el fet que la FIA triga molt de temps a comprovar totes les planxes dels cotxes després de cada sessió, de manera que alguns cotxes poden escapar-se de lescrutini.
En el passat sha parlat duna disposició estàndard de planxes per ajudar a accelerar el procés de comprovació, però és alguna cosa a la qual els equips shan resistit fins ara. No obstant això, és molt probable que la qüestió torni a ser a lordre del dia de cara al proper cicle reglamentari a partir de 2026.
Tombazis va afegir: A vegades volem fer coses, però encara hem de passar per la governança i els equips han de votar a favor, i no tenim prou suport. Així que, per al 2026, creiem que hem de simplificar molt aquesta àrea.