L’ex diputat de Vox Juan Luis Steegmann ha decidit sol·licitar la baixa com a afiliat del partit gairebé un any després de renunciar a recollir l’escó al Congrés. Una decisió que arriba en plena campanya europea i amb sonors reprotxes a la formació de Santiago Abascal, a qui acusa d’apropar-se al “neofalangisme” i d’aprofundir en un “discurs anticientífic” i “antilliberal”. Dures crítiques que, no obstant això, no han estat valorades per la direcció de Vox, que diu respectar la “llibertat d’afiliació i desafiliació” als partits polítics.
Steegmann, metge de professió, va decidir no recollir el seu acta com a diputat després del 23-J, quan abandon además tots els seus càrrecs orgànics després de la sortida d’Iván Espinosa de los Monteros. Ara, segons ha avançat aquest dimarts Libertad Digital i confirmat el propi Steegmann, dóna el portazo definitiu al partit i denuncia “atacs extramurs i intramurs”.
L’ex parlamentari de Vox ha estat focus d’atacs en els últims anys per la seva defensa de la vacunació contra la Covid, que ha “salvat milions de vides”, explica Steegmann en una missiva on detalla els motius del seu adeu. Ara, no obstant això, arremeteix contra el candidat de Vox a les europees, Jorge Buxad, al qual assenyala per mencionar “despectivament” les vacunes. “Son a discurs anticientífic que ha estat fomentat en els mitjans d’opinió propers a Vox”, expressa a la carta.
Precisament a Buxad li achaca ser un dels principals responsables de la deriva de la formació: “S’els permet deslizar subreptíciament al partit cap a un horitzó blau mahn, dissimulat amb la cantarella de la mort de les ideologies”, denuncia l’ex parlamentari en la seva comiat.
A més, en el seu text critica la cimera que el partit va celebrar fa poc més d’una setmana a Madrid amb els seus socis internacionals, en la qual va participar el president argentí, Javier Milei, entre altres destacats mandataris. Al respecte, Steegmann qualifica de “hipócrita” usar a Milei com a “disfressa liberal d’un acte majoritàriament il·liberal”.
La direcció resta importància
Malgrat els durs atacs vessats contra els seus ja ex companys, la direcció de Vox ha esquivat aquest dimarts qualsevol valoració o resposta a Steegmann per no amplificar l’impacte de la seva renúncia. “Nosaltres estem defensant una economia liberal per als europeus”, ha remarcat Buxad, que ha dit respectar la llibertat dels afiliats per donar-se d’alta o de baixa d’un partit quan considerin oportú.
“No em resulta gens rellevant”, ha considerat per la seva part la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, que ha definit la situació com la d’un senyor que s’ha donat de baixa amb tota la llibertat del món i que no mereix més atenció en un moment important per a la política espanyola, amb l’amnistia tornant aquesta setmana a la Cambra Baixa i en plena campanya de les eleccions europees.
Després de la sortida d’Iván Espinosa de los Monteros, Steegmann era el successor automàtic per ocupar el seu escó. No obstant això, va renunciar a l’assentament abans de la constitució de les Cortes i va dimitir dels seus càrrecs en el Comitè Executiu Nacional (CEN) del partit. En el seu adeu, també a través d’un comunicat, lamentava la xocant sortida d’Espinosa de los Monteros, que acreditava la crisi que vivia en aquell moment Vox per la fugida de perfils liberals de les seves files.
Steegmann, malgrat donar un pas al costat, seguia militant en Vox, tot i que en els últims mesos havia llançat missatges crítics a través de xarxes socials contra l’actual direcció. Aquest dimarts es va confirmar definitivament que sol·licita la baixa com a afiliat al discrepar de manera frontal amb els postulats de la cúpula del partit, a la qual reclama tornar a la senda original de la formació, ja que, incideix, s’ha “desviat” en els últims temps.