Ozempic, de Novo Nordisk, segueix engrandint les comptes de la farmacèutica danesa. En 2023, el medicament estrella per baixar de pes i tractar la diabetis, va reportar a la companyia 14.000 milions de dòlars, convertint-se en el tercer fàrmac més venut a nivell global després de Humira, de AbbVie (14.500 milions de dòlars) i Keytruda, de Merck & Co (25 mil milions de dòlars).
Així, amb un creixement interanual del 66% a tipus de canvi constants, des de la seva aprovació als EUA a finals de 2017, Ozempic ha portat la companyia a registrar grans èxits. De fet, el 2023, Novo Nordisk va guanyar un 51% més gràcies als seus medicaments per aprimar; i si es té en compte la franquícia de semaglutida (GLP-1) de Novo (Rybelsus, Ozempic i Wegovy), aquesta va generar en conjunt 21.100 milions de dòlars, un augment de gairebé el 90% respecte a 2022.
A més, les tres marques de semaglutida continuen el seu creixement imparable el 2024. En el primer trimestre, les seves vendes van augmentar col·lectivament un 48% (6.100 milions de dòlars) respecte al mateix període de l’any passat, molt a prop dels 6.900 milions de dòlars de Keytruda, que va experimentar un augment del 20%.
Keytruda, de Merck, el més venut
No obstant això, el número 1 al podi dels fàrmacs més venuts l’ocupa Keytruda, de Merck. Amb més de 30 indicacions per a diversos tipus i etapes de càncer, l’inhibidor de PD-L1 va representar al voltant del 40% dels ingressos totals de Merck l’any passat (25.000 milions de dòlars en vendes globals), segons Fierce Pharma, que preveu que les vendes de Keytruda arribin als 30.000 milions de dòlars aquest any.
D’aquesta manera, Keytruda és el fàrmac contra el càncer més venut al món. L’actiu oncòlogic següent de la llista de Fierce Pharma és Opdivo, de Bristol Myers Squibb i Ono Pharma, que va generar 10.000 milions de dòlars l’any passat.
Keytruda, que va arribar a la cima l’any passat, anteriorment es trobava darrere de Humira de AbbVie, que va ostentar el títol del fàrmac més venut del món durant nou anys consecutius, fins que la vacuna contra el coronavirus de Pfizer i BioNTech li va prendre el tron durant el 2021. El medicament per tractar l’artritis psoriàsica en adults va generar a AbbVie ingressos mundials de 14.400 milions el 2023, la qual cosa representa una caiguda del 32% respecte al 2022, quan les vendes van ser de 21.200 milions de dòlars. El venciment de la patent de Humira als EUA explica la caiguda de les vendes.
En quarta posició es troba l’anticoagulant Eliquis de Bristol Myers Squibb (BMS), que va reportar unes vendes de 12.900 milions de dòlars, un augment interanual del 4 %; i en cinquena posició, Biktarvi (11.800 milions), un medicament contra el VIH de Gilead Sciences que va suposar el 44% de les vendes totals de la companyia el 2023. I és que quan es tracta de vendes de medicaments contra el VIH, cap producte s’acosta a Biktarvy. A finals d’any, comptava amb el 49% de la participació de mercat nord-americà en VIH.
Dupixent, de Regeneron i Sanofi, s’ha colat al top 10 dels més venuts contra tot pronòstic. El medicament per a la dermatitis atòpica i també indicat per a l’asma va recaptar 11.600 milions de dòlars en un moment en què Regeneron i Sanofi semblen estar apropant-se a l’aprovació de la FDA per tractar la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC). D’aquesta manera, seria el primer avanç significatiu en el tractament d’aquesta indicació en més d’una dècada i el primer biològic aprovat per a l’EPOC.
La vacuna de Pfizer cau a la setena posició
Durant nou anys consecutius, Humira de AbbVie va ser el medicament més venut al món, no obstant això, després de l’esclat de la pandèmia del coronavirus el 2021, la vacuna de Pfizer i BioNTech contra la covid (Comirnaty) va generar vendes per 36.800 milions de dòlars, la major xifra mai assolida en un sol any per a un producte farmacèutic. El 2022, les vendes van ser encara millors, fins als 37.800 milions de dòlars. No obstant això, el 2023, quan la pandèmia va passar a l’etapa endèmica, els ingressos per la vacuna de Pfizer i BioNTech van caure en picat, fins als 11.200 milions de dòlars. Per al 2024, Pfizer projecta que les vendes de Comirnaty es precipitin fins als 5.000 milions de dòlars.
La vuitena posició dels medicaments més venuts, segons Fierce Pharme, és per a l’estrella dels anticossos de Johnson & Johnson, Stelera. En el transcurs del 2023, Stelara va generar quasi 10.900 milions de dòlars en vendes totals arreu del món.
En novena i desena posició es troben Opdivo (Bristol Myers Squibb i Ono Pharmaceutical) i Darzalex (Johnson & Johnson). El medicament per al càncer de pulmó de BMS i la farmacèutica japonesa va generar 10.000 milions de dòlars en vendes globals l’any passat, dels quals 9.000 milions van ser per a Bristol Myers Squibb i 1.000 milions per a Ono Pharmaceutical.
Finalment, la franquícia Darzalex va ser la segona marca més gran de Johnson & Johnson l’any passat. Amb 9.740 milions de dòlars en vendes globals, el medicament per al mieloma múltiple va representar el 11,4% dels ingressos totals del gegant farmacèutic i de tecnologia mèdica durant l’any.