El retorn a les arrels
A un mes de complir-se el desè aniversari del naixement de Podemos, el partit ha retrocedit a l’estratègia de 2014, en un tornar a començar des de la precarietat i la urgent necessitat per jugar-ho tot a una carta. Aquesta vegada, l’ex ministra de Igualtat, Irene Montero, emula el camí del líder emèrit de Podemos, Pablo Iglesias, i busca cobrar-se la seva particular venjança amb Yolanda Díaz.
La batalla contra Sumar
La participació de Podemos en les eleccions europees suposa una batalla de gran intensitat contra Sumar. L’objectiu és mesurar el pes de cada organització i impugnar la hegemonia de l’espai alternatiu que lidera Díaz. Això és fonamental per a la supervivència del partit i potser també amb vista a una hipotètica aliança en unes properes eleccions generals.
Irene Montero com a cap de llista
Podemos s’ha postulat amb Irene Montero com a cap de llista per a les eleccions europees. Aquesta decisió es va prendre després que la secretària general del partit, Ione Belarra, li demanés en públic que assumís aquest repte. Montero va acceptar davant de més de 600 simpatitzants a Madrid. Amb aquest nou paper, Montero afrontarà la campanya amb esperança i determinació.
Similituds entre Podemos del 2014 i del 2024
Podemos mai hauria existit com a partit si Izquierda Unida (IU) hagués acceptat que el professor Iglesias fos el cap de llista a les eleccions europees del 2014. El líder d’IU, Alberto Garzón, va rebutjar l’oferta i va mantenir Cayo Lara com a cap de cartell. Això va portar al grup de promotors de Podemos a considerar que era impossible refundar IU i que calia llançar un nou partit. IU va aconseguir sis escons, només un més que Podemos, però amb només 300.000 vots més. Va ser l’irrupció elèctrica d’Iglesias.
La unitat a palos
La unitat entre Podemos i Sumar per a les eleccions generals del 2019 va ser només una sortida de conveniència i no una relació amistosa amb uns mínims. Hi ha massa ferides i ganes de venjança. Fa dos anys que Podemos va declarar la guerra a Díaz i va lluitar contra ella per mantenir el seu estatus com a primera força de l’espai. Però va perdre la batalla i ara només estem davant d’una estratègia per recuperar-la.
Les eleccions europees com a terreny propici
Les eleccions europees són perfectes perquè Podemos es mesuri amb Sumar sense posar en risc que governs caiguin en mans de la dreta. Tots els vots pesen igual a tot Espanya i compten per a una distribució proporcional de diputats, sense distorsions provincials. És per això que les expectatives de Podemos poden ser de dos o tres escons si la participació és baixa i aconsegueix mobilitzar els seus simpatitzants.
Font: El Periódico