Decidiren morir junts com ho havien estat la major part de les seves vides
Dries van Agt, lex primer ministre de Països Baixos, i la seva esposa, Eugenie, van tenir una relació que es va expandir durant set dècades. Van decidir morir tal com havien estat la major part de les seves vides: junts. A principis daquest mes, tots dos van morir després de sotmetres a una doble eutanàsia, agafats de la mà.
Van Agt, un defensor del poble palestí
Rights Forum, un centre de coneixement en làmbit de la qüestió Palestina/Israel creat per van Agt, va informar que lex primer ministre havia mort el 5 de febrer daquest any a la seva ciutat natal, Nijmegen, juntament amb la seva esposa. Van Agt havia tingut complicacions de salut des de 2019, quan va patir una hemorràgia cerebral, i shavia anat allunyant de la vida pública. La seva esposa també tenia problemes de salut, per la qual cosa haurien pres la decisió de morir simultàniament.
A més de ser primer ministre de Països Baixos des de 1977 fins a 1982, també va ser lambaixador de la Unió Europea als Estats Units i el Japó. Tot i tenir arrels més conservadores, va fer campanya per diverses lluites progressives. És més conegut per denunciar les injustícies comeses contra el poble palestí, el que el va portar a crear Rights Forum i a rebre la Gran Estrella de lOrde de Jerusalem de mans del govern palestí.
La eutanàsia a dúo als Països Baixos
El procés és una eutanàsia a dúo, en què les parelles decideixen posar fi a la seva vida el mateix dia a la mateixa hora mitjançant un procediment mèdic. Segons els Comitès Regionals sobre lEutanàsia del país europeu, almenys 29 parelles van morir juntes el 2022 mitjançant la eutanàsia a dúo. Això representa una petita fracció respecte al nombre total de persones que van decidir rebre leutanàsia el 2022, que correspon a 8.720.
María Carpiac, directora del programa de Gerontologia a la Universitat de Califòrnia, va dir: Crec que és alguna cosa bonica, sincerament, que hagin viscut la seva vida junts, que tots dos estiguin greument malalts sense possibilitat de millora, que estiguin preparats per marxar i que els agradaria marxar junts. Carpiac va assegurar que, en temes relacionats amb leutanàsia, els Països Baixos són el model per a qualsevol tipus de legislació que proposi els Estats Units al respecte.
El país europeu es va convertir en el primer país del món en legalitzar leutanàsia el 2001, amb la llei Prova de Petició de Terminació de la Vida i Ajuda al Suïcidi, aprovada en aquell moment amb 46 vots a favor i 28 en contra. La llei especificava que no es podria penalitzar els professionals de la salut que practiquessin leutanàsia i establia algunes condicions, com ara que el pacient ha de patir duna manera insofrible. Actualment, una persona pot accedir al procés si ho demana de forma reiterada, voluntària i conscient. Després, un metge ha davaluar les condicions del pacient i després fa la pregunta de si efectivament desitja seguir amb el procés.