Vivim en un món on els drones compleixen cada vegada més funcions. Aquests vehicles no tripulats són utilitzats per captar imatges des de l’aire, entregar paquets, monitoritzar determinades zones i fins i tot realitzar atacs en conflictes bèl·lics. Tot això, amb una versatilitat i costos difícils de superar per aeronaus tradicionals.
No obstant això, els drones també tenen coses per millorar, com l’autonomia. Els esforços de la indústria en aquest sentit inclouen el desenvolupament de bateries de major capacitat, així com sistemes de vol més eficients basats en algoritmes. Però un grup d’investigadors proposa alguna cosa radicalment diferent: carregar-los de manera inalàmbrica.
Càrrega de manera inalàmbrica el teu dron
No estem parlant de posar el dron sobre una base de càrrega com fem amb els nostres telèfons intel·ligents, sinó de càrrega inalàmbrica en ple vol. Ho sabem, es tracta d’una idea bastant ambiciosa els origens de la qual venen de lluny, però que curiosament ha rebut el suport (i finançament) de la famosa agència nord-americana DARPA.
La iniciativa de la qual parlem en aquest article prové de la Universitat de Texas. Un equip dirigit per la professora d’enginyeria elèctrica i informàtica Ifana Mahbub acaba de rebre una beca de 250.000 dòlars per part de DARPA per seguir desenvolupant el seu projecte, i anteriorment havia rebut 500.000 dòlars.


La Dra. Ifana Mahbub juntament amb el seu equip d’investigadors
Quina és la proposta llavors? Els investigadors volen transferir ones electromagnètiques a llargues distàncies, alguna cosa que ells criden transferència d’energia inalàmbrica de camp llunyà. Segons expliquen, això permetria a vehicles aèris no tripulats recarregar-se sense haver d’aterrar, però encara han de superar diversos reptes.
L’equip està perfeccionant el desenvolupament d’antenes i transmissions per evitar que les ones electromagnètiques es dispersin en el camí. A més, treballen en tecnologia de telemetria per rastrejar els moviments del dron en temps real i canalitzar l’energia en la direcció correcta de manera que arribi a destinació.
Mahbub diu que una de les avantatges d’aquesta solució és que els drones podrien eludir la necessitat d’interrompre una missió per recarregar les seves bateries. L’energia, en canvi, arribaria de manera inalàmbrica des d’una estació no necessàriament propera. Amb el temps sabrem si aquest sistema finalment es converteix en una realitat.
Imatges | Ricardo Gomez Angel | Universitat de Texas
En Xataka | Amazon porta anys encallada en un projecte que prometia revolucionar els repartiments: l’ús de drones